Sillalla seisova tyttö

seisot irti maisemasta, leikattu

liimattu tähän jostain muualta

tytön kiiltokuva

 

laitettu seisomaan sillalle, eksynyt

yötä syönyt tyttö jolta aamu on kadonnut taivaan tähtimereen ja elämä outoa kuuta

et sinä kuule mitään, etkä näe

mutta kaupunki kaartelee ympärilläsi houreineen ja kattilat klonksuvat

ja yön musta korppi soittaa torveaan

 

tuulee

ja rauta parkuu siinä jalkojesi alla

ja nippuunsa sidottu teräslanka kuin olkipukki

 

yö harjaa sinun hiuksiasi nyt

tuulessa soi

 

juna tulee kuin kuolema

sinä sillalla seissyt tyttö

———————–

-erikeeper 16.4.10 Runotorstaille, haastesana ”HYPPY”

Valitan synkkää aihetta mutta tapaus on todellinen tuota viimeistä säettä lukuunottamatta ja minä sen nyt halusin näin kirjoittaa.

Mainokset

23 kommenttia artikkeliin ”Sillalla seisova tyttö

  • Olet Susu oikeassa. Tuo viimeinen säe on tuossa melkoisen turha.

   Kirjoitin tästä runosta eilen neljä versiota eikä yksikään niistä muistuta tätä nykyistä muuta kuin hengeltään. Ja tänä aamuna aloin olla tapani mukaan kärsimätön ja halusin ennen junaan astumista saada tuon julkaistuksi.

   Vaikeuteni johtuivat siitä että eilen aamulla haasteen luettuani halusin matkia Ilpo Tiihosta. Niinpä yritin luritella sekä meno- että paluumatkan mutta turhaan..

 1. Sinulla on vaikuttavia ilmaisuja, kuten ”yötä syönyt tyttö, jolta aamu on kadonnut”. Samaa mieltä susupetalin kanssa tuosta alleviivauksesta (josta minuakin on valistettu). Sitäkin mietin, että mitä jos jättäisi lopun auki, siis kaksi viimeistä riviä pois.

  • Kiitos Pasanen. Olen samaa mieltä Susun ja sun kanssa. Ehdinkin jo Susun kommenttiin jotain asiasta sanoa. Ja usein on minunkin vähäisen kokemukseni mukaan aina parempi jättää runot enemmän auki. Ei selityksiä.

 2. Todella hieno tunnelma ja avaruudellista liikettä pysähtyneisyydessä. Sen verraan komppaan edellisiä kommentoijia, että ”yö harjaa sinun hiuksiasi nyt” olisi runon maailmaan sopiva ja avoimeksi jättävä lopetus.

 3. Ei synkkää aihetta tarvitse valitella, elämän eri puolilla on oikeus tulla ilmaistuksi.

  Ja kaikesta synkkyydestään huolimatta tämä on minusta jotenkin kaunis runo.

  • Näinhän se on.. jl.. Jotenkin halusin asiaa kuitenkin valitella kun tuntuu että kaikki mitä nykyään Runotorstaille kirjoitan ovat enemmän tai vähemmän synkkiä tai repiviä..

 4. Vahvoja kuvia, monta hienoa säettä, joilla kerropt surullisen tarinan. Yksi säe särähti kokonaisuudessa (”kattilat klonksuvat”) eikä ”nippuunsa sidottu teräslanka kuin olkipukki” luennassani ihan solahtanut säkeessään kohdalleen. Mutta sellaiset kuin ensimmäinen säe, ”yötä syönyt tyttö” ja ylipäänsä yön toisteisuus ovat tosi hienoja.

  • Kiitti Tuima.. Vähän nuo riimit tuossa klonksuu enkä useinkaan jaksa olla niiden kanssa kovin tarkka, ehkä pitäisi. Mutta olkipukinkin tempaisin tuohon mukaan ihan viimeisillä hetkillä. Halusin ehkä saada mukaan jotain lämpöistäkin.. ja kun kierteinen vaijeri toi heti mieleeni olkipukin, niin..

 5. Juuri tällaisena minäkin näen hypyn tai näin kuin mietin haastetta, mutta eipä tullut tuollaista hyppyä.

  Runosi on varsin onnistunut, vain ”kattilat klonksuvat”, ”nippuunsa sidottu teräslanka kuin olkipukki” ja viimeisen säkeistön alleviivas häiritsevät, tuntuvat mm. irrallisilta kontekstissaan.

  Runo on raikas vaikka aihe onkin synkkä.

  Onko muut jo kehuneet ehtineet ”kaupunki kaartelee ympärilläsi houreineen” kielikuvaa muiden hienojen kielikuvien lisäksi, jos ei niin nyt se on tehty 😉

  • Kiitoksia Ilona! Synkästä asiasta voi kirjoittaa raikkaasti kai vain tietämättään.. 🙂 On tuossa tosiaan viilattavaa tuossa runossa. Ja tuokin syntyi melkoisen vääntelyn jälkeen, niinkuin jossain kommentissa aiemmin sanoin. Tämä oli ehkä vaikein haaste runotorstaissa, mulle, kirjoittamisen suhteen. Halusin kirjoittaa jotain muuta jotenkin toisin mutta lopuksi tulikin tuommoinen.

 6. Todella vahva, vaikuttava runo synkästä aiheesta. Vaikka jo alussa tiesi, miten tytön käy, halusi silti tarkkaan lukea loputkin runosta

 7. Miksi kaupungin yö on sysimusta kun se metsässä on lempeän pimeä? Ja miksi yön musta korppi kraakkuu hilpeästi metsässä mutta soittaa tuomion pasuunaa kivierämaassa?

  Näitä toi komea ja vaikuttava runosi mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s