Pakinaperjantain 104. haaste: Panssari

KIRJANPITOPANSSARI

 

Joskus aikaisemmin kirjanpitäjien työasuun kuului otsalippa sekä käsivarsinauha joka puristi valkoista kirjanpitäjän paidan hihaa niin, ettei hiha numeroita kirjoittaessa sotkeentuisi musteeseen.

Näin kirjanpitäjä on vanhoista lännenelokuvista nähnyt.

Lännenelokuvien aikaan miehet ratsastivat ja ajoivat karjaa. Söivät iltaisin papuja nuotion äärellä ja lauloivat kitaran säestyksellä. Kun sitten karja oli ajettu ja maksuksi saadut dollarit kilisivät suurissa nahkapusseissa hevosten hikisiä kylkiä vasten, rahat kuljetettiin monia vaaroja uhmaten pankkiin jossa kirjanpitäjät lippiksineen ja käsivarsinauhoineen ryhtyivät työhönsä.

Siitä alkaa kirjanpitäjän painajaiset.

Hikikarpalot puskevat lipan alta ja kirvelevät silmiin. Sydämen syke kiihtyy kuin pienellä linnulla.

Rosvot.

Rosvot.

Rosvot.

Lainsuojattomia vastaan ei ollut muuta suojaa kuin palkattu pyssymies ja kivestä tehty holvi.

Rosvoilla oli monta pyssyä ja hurja maine. Muutama kilo dynamiittia tai nitroglyseriiniä satulalaukussa. Niillä teki selvää mistä vaan.

Siinä menisi kirjanpitäjäkin lippiksineen, käsivarsinauhoineen. Lentäisi ilmaan yhdessä pankinjohtajan ja isojen kivimurikoiden kanssa. Mätkähtäisi maahan ja satuttaisi ehkä päänsä pahasti.

Andy McCormick, masuunin omistaja Teksasin osavaltiosta tiedosti vakavan ongelman.

Hän kehitti vuoden 1868 loppupuolella suojaopanssarin kaikille pelokkaille kirjanpitäjille.

Andy McCormick käytti muotin mallina vaimonsa pyöreätä vartaloa. Näin panssariin mahtuisi tukevampikin kirjanpitäjä. Valmis panssari peitti kirjanpitäjän päästä jalkoihin. Käsiä varten panssarissa oli aukot ja käsille omat panssarit sekä vielä sormille panssariverkkosormikkaat. Näin kirjanpitäjä kykeni työskentelemään räjähtävissäkin olosuhteissa.

Kirjanpitäjän mielestä tuollaiselle panssarille olisi nykyisinkin käyttöä jos joku insinööri keksisi siihen vimpaimen jolla kerran kirjanpitäjän päähän kaadettu verolaki lisäyksineen pysyisi kirjanpitäjän päässä eikä tulisi koskaan pois.

Panssarin alla olisi kyllä oivallista myös olla jos vaikka joku tulee vaatimaan tilinpäätöstä valmiiksi ja HETI.

Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”Pakinaperjantain 104. haaste: Panssari

 1. Kaikkein korkein arvo – ja samalla primitiivisin – on turvallisuudentarve. Se että panssari antaa suojan pyssymiesten luoteja vastaan, aiheuttaa jo sinänsä syvän turvahuokauksen mutta että panssarin suojiin upotettu verolakikin pysyy kirjanpitäjän päässä, on jo huikeaa. Sananlasku ’ei kannettu vesi kaivossa pysy’ saa uuden muodon: panssarissa pysyy mikä vain, verolakikin.

  Veijarimainen, vallaton pakina.

 2. Toivottavasti kirjanpitäjä sopeutui panssariinsa, ettei se ruvennut ahdistamaan ja sekoittamaan numeroita pahan päiväisesti.
  Hulvattoman panssaritarinan rakensit.

 3. Lastu: Joo, kiitos. Mutta verolait ei pysy päässä koskaan. Sellaista insinööriä ei ole eikä tule joka sellaisen vimpainen rakentaa.

  Aimarii: Kiitos. Kirjoittaminen on siitäkin mukavaa että kun aina ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, voi tapahtua mitä vaan..

 4. Muumio on aina tuntenut pyhää kauhua numeroita, lukuja ja kirjanpitoa kohtaan. Ja suunnatonta kunnioitusta kirjanpitäjiä kohtaan. Pakinasi inhimillisti kirjanpitäjän! Sekin siis pelkää….Eikä se muista ulkoa kaikkea…. Ja sillä on pahuksen hyvä huumorintaju! Lauantaiaamu on pelastettu naurulle! Kiitos!

 5. Käsivarsinauhat viestittävät. Kirjurilla ne ovat tietysti tärkeyden merkki. Eiks lennättimessäki .. ? Sit on mustia nauhoja. Ja Hitleriläisillä oli nauhoja. Nyttemmin, kun T-paita on tullut muotiin, käsivarsinauhat ovat muuttuneet tatuoinneiksi. Mutta oivaltavan villi kirjoitus!

 6. Hauska. Heti tuli insinöörinä mieleen, että mitäs turhia sitä verolakii siellä päässä pysymäs koittaa pitää. Mieluummin tarttis kehitellä semmoinen verolakeja päähän viidentoistaminuutin välein kaatava systeemi…eiks ne lait uusiudukkin sitätahtia 🙂

 7. Utukka: Kiitoksia kommentista taas. Ja varmasti olet oikeassa noiden käsivarsinauhojen suhteen.

  John: Lakeja on niin paljon että väkisin muutoksia tulee usein. Kiitoksia kommentista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s